Slapeloosheid

Je spreekt van slapeloosheid als je problemen hebt met slapen. Dat kunnen verschillende problemen zijn. Je hebt bijvoorbeeld moeite met het in slaap komen. Een ander probleem kan zijn dat je lang wakker blijft liggen of dat je gedurende de nacht meerdere keren wakker wordt. Het kan ook voorkomen dat je steeds weer veel te vroeg wakker wordt (en dan niet meer in slaap kunt vallen).

Voldoende slaap is belangrijk voor onze gezondheid. We hebben het nodig om ons lichamelijk en geestelijk te herstellen. Slaap je onvoldoende, dan kun je verschillende problemen krijgen. Het kan leiden tot intense vermoeidheid en zorgen voor een slecht humeur. Je concentratie wordt minder, maar ook je weerstand. Insomnia is de medische term voor slapeloosheid.

Oorzaken van slapeloosheid

Er zijn vele oorzaken die kunnen leiden tot slapeloosheid. Heb je veel stress, maak je je grote zorgen of heb je te dealen met een emotionele gebeurtenis, dan kan dat een aanleiding zijn dat je een paar nachten minder goed slaapt. Hoe vaker je slecht slaapt, hoe meer gefrustreerd je ervan kunt raken, met als gevolg dat je in een vicieuze cirkel bent beland.

Lichamelijke klachten kunnen bijvoorbeeld door pijn ervoor zorgen dat je de slaap niet (makkelijk) kunt vatten. Daarnaast kunnen psychische klachten (angsten, fobieën, depressie) de boosdoener zijn. Een slaapstoornis kan ook weer zorgen voor slapeloosheid. Bijvoorbeeld bij een slaapapneu, een stoornis waarbij de ademhaling af en toe stopt tijdens het slapen. Narcolepsie is een slaapstoornis waarbij je overdag in slaap valt, ook terwijl je bezig bent.

Verkeerde gewoontes kunnen ook een oorzaak zijn van slapeloosheid. Drink je overdag bijvoorbeeld veel koffie, rook je of gebruik je veel alcohol, dan kan dat een reden zijn dat je niet in slaap kunt vallen of dat je de kwaliteit van de slaap saboteert. Maar ook onregelmatige werktijden kunnen het slaapritme verstoren, net als te vroeg of te laat naar bed gaan of veel inspanning vlak voor het slapen gaan.

Symptomen slapeloosheid

Slapeloosheid kan verschillende symptomen hebben. Je kunt moeite hebben met het in slaap komen, waardoor je langer wakker blijft en een kortere nachtrust geniet. Het kan zijn dat je zo licht slaapt, dat je telkens van elk geluidje wakker wordt. Het kan ook zijn dat je elke ochtend veel te vroeg wordt en dan niet meer terug in slaap kunt vallen. Naast dit alles kan slapeloosheid ook inhouden dat je wel slaapt, maar onvoldoende uitgerust wakker wordt.

Behandeling van slapeloosheid

Slaap je al een tijdje niet zo lekker, probeer er dan eerst eens achter te komen waar het aan zou kunnen liggen (zie oorzaken van slapeloosheid). Een slaapdagboek kan hierbij helpen, waarbij je dagelijks notities maakt over onder andere je slaapgedrag en welke gedachten je daarbij bezighouden, of er lichamelijke klachten zijn en de tijden waarop je koffie, of andere cafeïne- of alcoholhoudende dranken, of medicijnen hebt gebruikt. Maak je jezelf zorgen, praat er met iemand over. Sporten en veel beweging overdag of in de vroege avond helpen je beter te slapen.

Kies voor verduisterende gordijnen in je slaapkamer om te voorkomen dat je te vroeg in de ochtend wakker wordt gemaakt door het licht van de zonnestralen. Verduisterende gordijnen weren niet alleen zonlicht, maar hebben ook een geluids- en warmte-isolerend effect. In plaats van een verduisterend gordijn kun je ook gebruik maken van een slaapmasker. Een slaapmasker is een eenvoudig en goedkoop alternatief voor een verduisterend gordijn. Handig voor thuis, maar ook op reis

Raadpleeg altijd je huisarts als je te maken hebt met chronische slaapproblemen of als de oorzaak voortkomt uit psychische klachten.