Beter slapen

Wie kent dat niet: je bent hartstikke moe en je hebt heel veel zin om te slapen, maar eenmaal in bed lukt het je niet in slaap te komen. Je ligt te draaien en te woelen en uit frustratie wordt het alleen maar lastiger de slaap te vatten. Dat is heel vervelend, maar als je de volgende nacht wel weer heerlijk op tijd in slaap valt, haal je het slaaptekort van de vorige nacht wel weer in. Lastiger wordt het als het vaker voorkomt dat je wakker ligt. Er zijn gelukkig veel oplossingen waarmee je beter slapen kunt.

Direct beter slapen

Lig je op dit moment wakker en wil je direct een oplossing daarvoor? Probeer dan de volgende 3 tips:

1. Verplaats je aandacht
Het zijn vaak onze gedachten die ons wakker weten te houden. Er zijn verschillende manieren om die stem in je hoofd tot rust te krijgen. Geef ergens anders aandacht aan door bijvoorbeeld van 1000 naar 1 terug te tellen of gebruik je fantasie bijvoorbeeld bij het tot in de details plannen van een droomvakantie.

2. Ontspan
Gebruik ontspanningsoefeningen om tot rust te komen. Adem rustig in en uit. Verplaats je gedachten naar je lichaam en begin bij je voeten. Maak ze denkbeeldig zwaar. Ga zo door via je benen, naar je rug, buik, borst, armen, handen, terug naar je lichaam, nek tot het puntje van je hoofd. Grote kans dat je onderweg ergens al in slaap bent gevallen. Je kunt ook ontspannen door te luisteren naar ontspannende muziek.

3. Stap uit je bed
Je bed is een plaats om te slapen. Lig je wakker in je bed, stap eruit en verlaat je slaapkamer. Drink een glas water en/of lees een ‘slaapverwekkend’ artikel. Na een kwartiertje word je vanzelf weer moe en kun je opnieuw naar bed gaan. Hiermee voorkom je dat je het bed of de slaapkamer onbewust gaat zien als een onplezierige of oncomfortabele plek.

Beter slapen op de lange termijn

Je kunt er zelf heel veel aan doen om beter slapen te bevorderen.

1. Bereid je voor op een heerlijke nachtrust
Eet 2 tot 3 uur voor het naar bed gaan geen vaste voeding meer en drink geen cafeïne- of alcoholhoudende dranken. Om lekker te slapen is het goed om overdag voor voldoende lichaamsbeweging te zorgen. Sporten of wandelen is een goed idee. Vroeg in de avond kun je ook voor extra beweging zorgen, maar maak het niet te laat. Vlak voor het slapengaan is veel lichamelijke of geestelijke inspanning niet bevorderlijk voor een gezonde slaap. Probeer liever een uur voor het slapengaan te ontspannen, bijvoorbeeld met een korte wandeling, een warm bad of een lekkere massage. Vermijd in dat uur bij voorkeur het licht van de televisie, laptop of smartphone.

2. Zorg voor een comfortabele slaapkamer
Je slaapt beter op een comfortabel bed met een goed matras en kussen. Draag lekker zittende nachtkleding. Houd de slaapkamer wat betreft de inrichting zo rustig mogelijk. Zorg voor een goede ventilatie. Gebruik de slaapkamer waar het voor bedoeld is en niet voor andere zaken als studeren of werken. Een slaapmasker helpt om beter te kunnen slapen. Met een slaapmasker heb je minder last van het licht en kun je jezelf heerlijk afsluiten van je omgeving.

3. Regelmaat zorgt voor rust
Vaste slaaptijden helpen je in een vast slaapritme te komen. Ga daarom bij voorkeur op een vaste tijd naar bed en sta op een vaste tijd op. Houd rekening met je persoonlijke voorkeur hoeveelheid slaap. De een voelt zich lekker bij 9 uur slaap per nacht, terwijl een ander slechts 7 uur slaap nodig heeft.