Slaapproblemen

Iedereen slaapt wel eens slecht. Dat hoeft geen probleem te zijn, ook niet als dat eens een korte tijd achter elkaar het geval is. Vervelend wordt het echter, als je nachtenlang meerdere keren wakker wordt en daarna niet meer in slaap kunt komen. Als je regelmatig slecht slaapt en daar minstens een maand hinder van ondervindt, waardoor je overdag minder goed functioneert, dan kun je spreken van een slaapprobleem.

Oorzaken van slaapproblemen

In Nederland heeft een derde van de bevolking weleens last van slaapproblemen. Bij 15 procent gaat het om langdurige (chronische) slaapproblemen. Vrouwen hebben er twee keer zoveel last van als mannen. Ook bij oudere mensen komen problemen met de slaap veel voor.

Stresss
Een slaapprobleem kan ontstaan uit vele verschillende oorzaken. Stress is een van de meest voorkomende oorzaken voor het bevorderen van slaapproblemen. Geldproblemen of problemen met studie of werk kunnen je nachtenlang wakker houden.

Leefstijl
Minder goede gewoontes als roken, alcohol drinken, cafeïne, te zout eten of te zware maaltijden komen de nachtrust ook niet ten goede. Zware activiteiten voor het slapengaan maken het lastiger in slaap te vallen.

Verstoord slaap- en waakritme
Een verstoord slaap- en waakritme is ook een bekende oorzaak. Je inwendige klok is dan ontregeld, omdat je bijvoorbeeld in ploegendienst werkt, of als een jetlag hebt (bijvoorbeeld veroorzaakt door een lange vliegreis).

Dromen en nachtmerries
Als je veel droomt en last hebt van nachtmerries, kan dit je slaap ernstig verstoren.

Slaapwandelen, tandenknarsen en praten
Slaapwandelen, tandenknarsen of praten in je slaap maken de slaap onrustig. Mensen met deze klachten houden meestal niet alleen zichzelf wakker, maar ook hun partner. Dit kan soms tot irritaties leiden.

Slaapapneu
Slaapapneu kan een medische oorzaak zijn. Dit is een aandoening waarbij je ’s nachts een paar keer stopt met ademen. Je schrikt en wordt wakker, waarop je weer gaat ademen. Dit zorgt ervoor dat je je overdag heel moe voelt. Narcolepsie is ook een bijzondere medische slaapaandoening. Hierbij word je overdag overvallen door plotselinge slaapaanvallen.

Symptomen van slaapproblemen

Slaapproblemen kun je onderverdelen in niet in slaap komen, slecht slapen of te kort slapen. Een ander veelvoorkomend symptoom is dat je weliswaar veel slaapt, maar dat je niet uitgerust wakker wordt en overdag nog moe en slaperig bent.

  • Niet uitgerust wakker worden
  • Overdag moe zijn
  • Concentratieproblemen.
  • Een slaperige indruk wekken
  • Prikkelbaar zijn
  • Veel gapen
  • Geheugenproblemen.
  • Lusteloosheid.

Behandeling van slaapproblemen

Heb je last van slaapproblemen, dan is vooral de oorzaak het probleem van het niet (goed) kunnen slapen. Het is dus zaak de oorzaak aan te pakken. Heb je geen idee wat de oorzaak kan zijn, dan is het handig een slaapdagboek bij te houden. In het dagboek schrijf je hoe lang het duurde voordat je in slaap viel, hoe lang je hebt geslapen en hoe laat je wakker werd. Ook noteer je de tijden dat je tussen je slaap door wakker hebt gelegen. Natuurlijk noteer je ook alles wat invloed op je slaap kan hebben gehad. Een slaapdagboek verschaft inzicht en maakt snel duidelijk wat de oorzaak van het slaapprobleem is en hoe het kan worden opgelost.

Je kunt ook direct eenvoudig aanpassingen in je leefstijl doorvoeren om je slaapprobleem aan te pakken. Ga op een vaste tijd naar bed en sta op een vaste tijd op. Doe dat ook in het weekend. Zet een wekker om te voorkomen dat je je zorgen maakt of je je verslaapt. Geeft de tijdweergave op de wekker je stress, draag dan een slaapmasker. Je hoort de wekker dan in ieder geval wel. Zorg voor een comfortabel bed met een goed matras en kussen. Slaap in een goed geventileerde, rustige, donkere kamer. Ook hier helpt een slaapmasker om ongestoord in het donker te slapen. Neem een ontspannende warme douche een uur voor het slapen gaan of zorg voor een andere ontspannende bezigheid. Drink in plaats van cafeïne- of alcoholhoudende drank een lekkere kop thee in de avond. Leg pen en papier naast je bed waarop je piekergedachten van je af kunt schrijven. Praat over je slaapproblemen met iemand die je goed kent. Helpt dit alles niet, vraag dan om advies aan de huisarts.