Slaaptips

Volgens de Hersenstichting is 63 procent van de Nederlanders ontevreden over de eigen slaapkwaliteit. Wie lekker slaapt, voelt zich over het algemeen fitter. Als je vaak minder goed slaapt, kan dat een bepaalde oorzaak hebben. Zorgen of angst zijn de meest voorkomende, maar ook lichamelijke klachten of externe omstandigheden kunnen de boosdoener zijn. Het is goed dat te (laten) onderzoeken. Daarnaast kun je met deze snelle slaaptips meteen aan de slag om jezelf beter voor te bereiden op de slaap.

1. Verminder stress

Piekeren en je zorgen maken, staan op nummer 1 als het gaat om slaapproblemen. Gelukkig kun je er wel wat aan doen om het stress- of piekerniveau omlaag te krijgen. Schrijf je zorgen of problemen van je af in een dagboek. Zorg overdag voor voldoende ontspan-momenten. Luister naar rustige muziek. Doe ontspanningsoefeningen. Als je grote problemen hebt, bespreek ze met iemand of maak een afspraak met je huisarts.

2. Donkere slaapkamer

Een donkere slaapkamer is belangrijk voor een goede slaap. Een klein beetje kunstlicht kan al een stoorzender voor de nachtrust zijn. Een telefoon die oplicht als er een berichtje binnenkomt, het lichtje van de tv of computer, kunnen licht verspreiden waar je wakker van wordt. Verban ze daarom bij voorkeur uit de slaapkamer. De wekker geeft niet alleen licht, deze kan ook voor stress zorgen als je ziet hoeveel uur je hebt voor je weer op moet staan. Heb je de wekker nodig voor het alarm, zet hem dan zo dat je de klok niet vanuit je bed kunt zien (draai hem om).

Een slaapmasker is een handig hulpmiddel om alle storende verlichting in je kamer te weren. Een slaapmasker zorgt daarnaast ook voor extra ontspanning en is een echte aanrader om meer slaap en rust in je leven te krijgen. Dé slaaptip voor iedereen die beter wil slapen.

3. Koele slaapkamer

Frisse lucht is goed voor je gezondheid. De ideale slaapkamertemperatuur ligt tussen de 16 en 18 graden. Een donkere kamer met deze temperatuur stimuleert de hersenen om melatonine aan te maken. Dit hormoon geeft in de hersenen een signaal af dat het tijd is om te gaan slapen.

4. Warme douche

Neem een ontspannende, warme douche een uur tot twee uur voor het slapen gaan. Als je deze slaaptip ter harte neemt en dit elke avond voor het slapengaan doet, creëer je een avondritueel. Met een avondritueel bouw je de spanning in je lijf af en bereid je brein zich alvast voor op wat er komen gaat: bedtijd en de daarbij behorende slaap. Deze slaaptip voor een avondroutine kun je natuurlijk zelf invullen zoals je wilt. Je zou ook voor een ontspanningsoefening kunnen kiezen, gevolgd door een kop kruidenthee. Ga daarbij als het kan elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed en sta op dezelfde tijd op.

5. Slaap voldoende uren

Deze slaaptips helpen je sneller in slaap te komen, maar het is ook belangrijk om voldoende uren te slapen. Hoeveel slaap je nodig hebt, verschilt per persoon. Baby’s slapen per dag gemiddeld 15 tot 17 uur. Peuters en kleuters slapen ongeveer 12 uur. Tieners slapen vanaf hun 10e leeftijd gemiddeld 10 uur en naarmate ze ouder worden steeds minder. Rond de leeftijd van 18 jaar is dat gemiddeld 8 uur. Volwassenen hebben gemiddeld voldoende aan 6 tot 8 uur slaap.